CONTACT RAPID
0377.101.406
0Item(s)

Nu aveti nici un produs in cosul de cumparaturi

Product was successfully added to your shopping cart.
Finalizeaza comanda Continua cumparaturile

Cum controlezi explozia unei anvelope in mers

Termenul de “explozie” este folosit de catre soferi pentru a descrie spargerea unei anvelope insotita de pierderea rapida a presiunii. Desi am putea presupune ca exploziile sunt cauzate de o presiune prea mare in anvelope, de fapt se intampla exact contrariul. Majoritatea exploziilor sunt produse din cauza unei presiuni prea mici, care permite anvelopei sa flexeze, dincolo de limitele sale de elasticitate, incalzindu-se pana in punctul in care cauciucul se desprinde de tesatura interna si de ranforsarea de otel.  

Exlpoziile anvelopelor sunt, de obicei, rezultatul unor supraincarcari ale masinii, al unei lovituri (ori imediate ori intarziate, in functie de severitatea loviturii), al unei taieturi care cauzeaza pierderea rapida a presiunii, sau a unei perforatii neinsemnate, care duce la o perioada mai lunga de timp de pierdere a aerului pana la producerea penei.

In timp, anvelopele au devenit foarte solide, asa incat exploziile nu sunt tocmai obisnuite, insa tocmai frecventa lor redusa le face cu atat mai suprinzatoare si potential mai periculoase, in momentul in care se produc. Indiferent de cauze, cum reactioneaza soferul in momentul exploziei face diferenta intre un simplu disconfort si un accident serios.  

BANG...spuuufff...flap...flap...flap...flap! In mai putin de un sfert de secunda, condusul ajunge de la placere la durere.

La surpriza unui zgomot puternic si la smucitura volanului, prima reactie a celor mai multi dintre soferi este sa ridice piciorul de pe acceleratie, sa apese puternic frana si sa contracareze rapid smucitura volanului cu o smucitura la fel de agresiva. Din pacate aceste reactii tipice s-au dovedit cele mai periculoase si fac mult mai dificila recuperarea controlului asupra directiei.

Astfel, e bine sa fii pregatit pentru o explozie.  Nu o sa fii gata sa reactionezi potrivit daca conduci cu o singura mana, in timp ce tii o cafea, iar cealalta mana se odihneste pe volan, la ora 12.00.  O pozitie potrivita in scaun si mainile sigure pe volan va vor da mai multe sanse de a va descurca in orice situatie.

In momentul producerii unei explozii, nu conteaza daca conduci o masina sport, coupe sau un SUV; pasii de urmat sunt aceiasi. Soferul trebuie sa apese pentru moment acceleratia pentru a pastra inertia masinii (sau macar sa mentina acceleratia la un nivel constant), si sa contracareze smucitura produsa de explozia anvelopei printr-o miscare usoara pentru a pastra vehicul pe banda sa. Odata ce masina s-a stabilizat, soferul poate incetini usor si sa traga pe dreapta.  

 

Atentie: Acestea sunt tehnici de condus si nu constituie garantii. Conduceti prudent.